Spring naar content

Vier kerst dit jaar “WKR-optimaal”

19 december 2022

Allereerst, hoe zat het ook alweer met die werkkostenregeling? Heel simpel gezegd en kort samengevat: een werkgever mag 1,7% van de totale loonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen aan werknemers, dat is de zogenaamde vrije ruimte. Deze vergoedingen mag de werkgever naar eigen inzicht verdelen over de werknemers. Als de werkgever in totaliteit meer dan 1,7% van de totale loonsom vergoedt, dan wordt het meerdere tegen 80% in de eindheffing van de loonheffing betrokken. Dit betekent dat de werkgever de kosten van de belasting voor zijn rekening neemt en dat deze dus niet bij de werknemer worden belast.

 

In een eerdere blog heb ik al geschreven over de mogelijkheid om de bijtelling voor een fiets van de zaak op te nemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Maar er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden om deze regeling optimaal te benutten, zeker in deze tijd. Denk daarbij aan een mooi kerstgeschenk voor iedereen of een extra eindejaarsbonus voor mensen die dat dubbel en dwars verdiend hebben. Dat kan in ieder geval zonder problemen tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar. De Belastingdienst vindt dit namelijk vooralsnog gebruikelijk, dus deze geste zal niet snel tot discussie leiden. Kortom, keert u een bonus uit van bijvoorbeeld € 750 aan een personeelslid, dan ontvangt hij of zij dit bedrag netto op de rekening en voor u als werkgever zijn dit kosten zonder verdere werkgeverslasten.

 

Nog best veel werkgevers zijn relatief onbekend met de mogelijkheden van de WKR. En dat betekent dat er over het algemeen geen of nogal bescheiden gebruik gemaakt wordt van deze vorm van vergoedingen en verstrekkingen. Ook u heeft waarschijnlijk nog behoorlijk wat vrije ruimte. En omdat deze niet mee over te nemen is naar 2023, zou het zonde zijn om hier dit jaar alsnog geen gebruik van te maken.

 

Goed en loyaal personeel is voor de meeste bedrijven hun belangrijkste troef voor succes, zeker op de langere termijn. En iedere werkgever doet dan ook, vanuit een eigen visie en op een eigen manier, zijn best om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken en tevreden te houden. Het optimaal gebruik maken van de uitgebreide WKR mogelijkheden kan hier een mooi onderdeel van uitmaken.

 

 

Ruud van Meer AA