Spring naar content

Tijdverspilling

06 augustus 2020

Door: mr. L.E.M.G. (Léon) Knops

“Never waste a good crisis” zei Winston Churchill. Dit citaat zie ik de laatste maanden vaak terug. De huidige crisis zou de kans zijn om eens goed door te pakken. De mantra dat als er een deur voor je neus wordt dichtgegooid ergens anders een raam opengaat, betekent niet dat de rekeningen morgen betaald kunnen worden. Hooguit herkenbaar dat het geld door datzelfde raam naar buiten vliegt.

De regering heeft met haar NOW regelingen bakken met geld beschikbaar gesteld. De harde voorwaarde was het verbod om werknemers te ontslaan. Je kunt op je klompen aanvoelen dat er ondernemingen waren die er al niet al te best voorstonden, maar nu de excuus-Truus voor het slecht presteren gevonden hadden in een virus en daarbij nu ook nog een geldezeltje kregen. Nu blijkt dat de werkloosheid in juni, na het verdwijnen van het ontslagverbod bij NOW, nog nooit zo snel gestegen is in de moderne geschiedenis. Over welke bedrijfstakken hebben we het en over welke arbeidsovereenkomsten spreken we? De subsidies waren uiteindelijk van toepassing op tijdelijke contracten en ook op deeltijd situaties. Net deze vorm van arbeidsovereenkomsten waaraan de overheid actief sinds 2015 met  de invoering van de Wet werk en zekerheid een einde wilde maken. Deze wet is inmiddels grotendeels teruggedraaid, maar dat de overheid door deze mispeer nu ook nog eens de geldkraan verder heeft moeten openzetten, omdat net deze vormen van arbeidsovereenkomst het hardst getroffen worden, is tekenend voor de misvatting dat de arbeidsmarkt zich zou laat sturen van bovenaf. De subsidieverstrekking heeft dan ook  grotendeels de rol vervult van een theaterstuk getiteld “we doen alsof er niets aan de hand is”.  Bij het vallen van het doek was het publiek naar huis.

De noodzaak van een hervorming van de arbeidsmarkt is duidelijk! De alarmbel moet ook in Den Haag zijn afgegaan.

Vanuit onze adviseursrol helpen wij u graag geen tijd te verspillen en nu de goede keuzes te maken, op de overheid hoef je niet te wachten: do not waste a good crisis.