Spring naar content

Feest van het licht

22 december 2022

We zitten intussen weer in de donkere dagen voor Kerst. Maar als je dit meteorologische feit even voor lief neemt, zou je ook kunnen zeggen dat we die dagen best kunnen vervangen door jaren. Het was immers een behoorlijk zware tijd, waarin iedereen zijn eigen leed heeft geleden en heeft moeten dealen met steeds veranderende, onverwachte en ongewenste omstandigheden. En ja, ik weet het, er komen nog een paar serieuze naweeën. Dus we zijn er nog niet.

 

Neemt niet weg dat ik altijd ben blijven uitkijken naar Kerst. En dat doe ik ook dit jaar weer, misschien wel meer dan ooit. Ik hou ervan en vier het graag. Niet zozeer vanuit de christelijke invulling over de geboorte van Jezus, maar vooral door de oeroude oorsprong: de winterzonnewende. Het feest waarbij het boze werd verjaagd en het nieuwe licht werd begroet.

 

Hoe mooi zou het zijn als er weer wat nieuw licht gaat schijnen op onze wereld. Een soort van “verlichting” in de hoofden en harten van zowel wereldleiders, fanatici als van het volk. Waarin we weer wat dichter bij onze menselijke natuur komen, door iets meer empathie en sociaal gedrag. En zo moeilijk is dat niet, want het zit gewoon in ons. We zijn het alleen door de tijd heen steeds wat meer kwijtgeraakt.

 

Dat er door de hoge energieprijzen dit jaar minder kerstverlichting te zien zal zijn, is natuurlijk jammer voor de sfeer. Maar: lichtpuntjes zijn overal te vinden als je ze maar wil zien. En een kaarsje doet wonderen.

 

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een verlicht 2023!

mr. Frits van Ginneken