Spring naar content

WBSO mogelijk omlaag in 2018

22 september 2017

De voordeelpercentages voor de WBSO gaan waarschijnlijk omlaag per 1 januari 2018. In 2016 is het WBSO-budget namelijk overschreden en dat betekent een aanpassing voor volgend jaar.

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is één van de belangrijkste fiscale stimuleringsregelingen voor innovatie. Hiermee kunnen bedrijven hun loonkosten voor Speur & Ontwikkelingswerk (S&O) en andere S&O-gerelateerde kosten en uitgaven verlagen. Bedrijven dragen hierdoor minder loonheffing (S&O-afdrachtvermindering) af en de zelfstandig ondernemer krijgt een vaste aftrek (S&O-aftrek).

Wat levert het op?

De S&O-afdrachtvermindering bedraagt in 2017 32% van de totaal gemaakte S&O-(loon)kosten en uitgaven voor zover deze niet meer bedragen dan € 350.000, en 16% over het meerdere. De S&O-aftrek voor de ondernemer bedraagt in 2017 € 12.522. Voor startende werkgevers en zelfstandige ondernemers is het voordeel zelfs nog iets meer.

Waarschijnlijk gaan de voordeelpercentages van de S&O-afdrachtvermindering volgend jaar omlaag van 32% en 16% naar respectievelijk 31% en 14%.

Let op!
In november worden de definitieve WBSO-voordeelpercentages en schijflengte voor 2018 vastgesteld. Een eventueel nieuw kabinet kan dus nog anders beslissen.

Meer WBSO nieuws

Er is nog meer WBSO nieuws te melden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maakt het aanvragen van WBSO voor 2018 eenvoudiger. Het offline aanvraagprogramma wordt vervangen door een nieuw projectformulier. Ook het online formulier is verbeterd met een logischere opbouw, minder vragen, vereenvoudigde toelichtingen en grotere invoervelden. Dit online formulier komt eind oktober 2017 beschikbaar in eLoket.

Tip:
Op de website van RVO.nl zijn alle wijzigingen voor het aanvragen van WBSO terug te vinden.