Spring naar content

Laat uw pensioenovereenkomst aanpassen

18 november 2013

Volgend jaar gaat de pensioenrichtleeftijd voor het aanvullend pensioen omhoog naar 67 jaar en gaat de jaarlijkse pensioenopbouw omlaag. Deze wijzigingen hebben niet alleen gevolgen voor de pensioenregeling van werknemers, maar ook voor de pensioenovereenkomst die u heeft afgesloten met uw bv. Deze moet nog dit jaar worden aangepast!

Wijzigingen op komst

Vanaf 1 januari zijn er veranderingen op komst in de pensioenopbouw. De pensioenrichtleeftijd gaat dan omhoog van 65 naar 67 jaar en de maximale pensioenopbouwpercentages gaan omlaag. Zo daalt het opbouwpercentage voor middelloonregelingen van 2,25% naar 2,15% en voor eindloonregelingen van 2% naar 1,9%. Vanaf 2014 gaat u dus over een lager maximumpercentage pensioen opbouwen.

Deze wijzigingen hebben niet alleen gevolgen voor de pensioenovereenkomsten van uw werknemers. Ook uw pensioenovereenkomst als directeur-grootaandeelhouder met een pensioenopbouw in eigen beheer moet nog dit jaar worden aangepast.

Let op!
Aanpassing van uw pensioenovereenkomst hoeft niet als uw pensioen al is ingegaan of als uw pensioenopbouw is stopgezet vóór 1 januari 2014.

Belangrijke keuzes

Door de wijzigingen heeft u grofweg de volgende drie keuzes:

  • U bouwt pensioen op tot uw 67e. Het totale pensioen dat u opbouwt, wordt dan hoger.
  • U laat uw pensioenleeftijd staan op 65 jaar. Uw pensioen moet dan worden herrekend. In de pensioenpremie moet rekening worden gehouden met een hogere AOW-franchise of een verlaagde pensioengrondslag.
  • U houdt de bestaande regeling in stand tot 1 januari 2014 en maakt deze vervolgens ‘premievrij’. Vanaf 1 januari 2014 gaat u dan een nieuwe pensioenregeling aan volgens de nieuwe regels, waarbij u pensioen opbouwt tot 67 jaar.

Tip:
Overleg met uw (fiscale) accountmanager wat voor u de beste keuze is. Overigens zijn de keuzes niet definitief. U kunt dus later nog afwijken, maar dat heeft wel consequenties voor het uiteindelijke pensioen dat u straks ontvangt. Bovendien moet u ervoor zorgen dat u wel binnen de fiscale regels blijft. Nu de pensioenovereenkomst toch moet worden aangepast, is dit ook het moment om eens te kijken of alles nog aan uw toekomstwensen voldoet.