Spring naar content

Gebruik kentekenfoto’s Belastingdienst ter discussie

23 augustus 2016

Het komt regelmatig voor dat de Belastingdienst bij controle van een rittenregistratie gebruik maakt van kentekenfoto’s gemaakt met ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). Het gebruik van die kentekenfoto’s staat nu ter discussie.

Wie de auto van de zaak ook privé gebruikt krijgt te maken met een bijtelling, tenzij men op kalenderjaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dit kan men aantonen met een sluitende rittenregistratie.

ANPR-camera’s

Bij een controle van deze registratie maakt de Belastingdienst mogelijk gebruik van kentekenfoto’s afkomstig van ANPR-camera’s op openbare wegen. Zo kan de inspecteur checken of de aangegeven locaties op de rittenregistratie overeenkomen met de foto’s gemaakt met ANPR-camera’s.

Recht op privacy

Onlangs heeft advocaat-generaal Niessen een conclusie genomen over het gebruik van dergelijke kentekenfoto’s bij de beoordeling van een rittenregistratie, aangezien dit leidt tot een inbreuk op de privacy. Een dergelijke inbreuk kan alleen als dit wettelijk goed is vastgelegd en het gebruik van ANPR-gegevens voor controledoeleinden ook voldoende kenbaar is en dat is niet het geval. Het is nu afwachten of de Hoge Raad de conclusie van de advocaat-generaal gaat volgen.