Spring naar content

Eigen woning energiezuiniger met goedkope lening

28 oktober 2013

Onlangs heeft minister Blok de medefinanciers bekendgemaakt van het Nationaal Energiebespaarfonds. Bij dit fonds kunt u als woningeigenaar binnenkort een goedkope lening afsluiten om uw huis energiezuiniger te maken, zodat uw energierekening omlaag kan. De Rabobank en de ASN Bank gaan samen met het Rijk het Nationaal Energiebespaarfonds vullen. Vanaf december 2013 kunnen naar verwachting de eerste goedkope leningen door woningeigenaren worden aangevraagd.

Nationaal Energiebespaarfonds

Voordat het Nationaal Energiebespaarfonds kan starten moeten zowel de Europese Commissie als de Autoriteit Financiële Markten nog hun goedkeuring geven voor dit initiatief. Pas dan kan dit fonds leningen gaan verstrekken.

Leningsvoorwaarden

Aan een dergelijke lening zijn wel wat voorwaarden verbonden. U kunt als woningeigenaar straks een lening aanvragen voor bedragen tussen de € 2.500 en € 25.000. De looptijd van de lening is 7 of 10 jaar. De rente die u gaat betalen is aftrekbaar en ligt waarschijnlijk tussen 3 en 3,5 procent. Het percentage is afhankelijk van de hoogte en looptijd van de lening.

Ook de bestemming van de lening is begrensd. U moet het geld gebruiken voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, hoogrendement-beglazing en energiezuinige kozijnen. Ook de kosten voor een maatwerkadvies voor energiebesparing kunnen in de lening worden meegenomen.

Tip:
Speciaal voor verhuurders wordt een aparte regeling getroffen om ook hen te stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen. Deze regeling gaat naar verwachting halverwege 2014 van start.