Spring naar content

Btw-regels bij import van auto

19 oktober 2016

Het importeren van een auto uit het buitenland kan aantrekkelijk zijn. De gevolgen voor de btw moet u hierbij niet uit het oog verliezen. Onderscheid moet worden gemaakt tussen nieuwe of bijna nieuwe auto’s, en oudere auto’s.

Nieuw of bijna nieuw vervoermiddel

Een auto is nieuw als deze niet langer dan zes maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden. Bij de import van een nieuw vervoermiddel, is btw in Nederland altijd verschuldigd, dus zowel door een ondernemer als door een particulier.

Auto uit EU?

Koopt u als Nederlandse ondernemer een auto in een andere EU-lidstaat, dan is in Nederland btw verschuldigd. Ook als u een nieuwe auto van een particulier in een andere EU-lidstaat koopt, moet in Nederland btw worden aangegeven als een intracommunautaire verwerving, en moet u over een factuur beschikken.

Aankoop buiten EU

Als u een auto van buiten de EU invoert bent u in Nederland btw verschuldigd. In deze situatie wordt geen onderscheid gemaakt tussen nieuwe of oudere auto’s. De btw is direct bij de invoer verschuldigd. Als u als ondernemer geregeld goederen invoert kunt u een vergunning aanvragen zodat u de btw niet direct bij de invoer hoeft te voldoen maar kunt verleggen naar de btw-aangifte. Dit betekent altijd een financieringsvoordeel.