Spring naar content

Expertise bouw

Bouwplaatsmedewerker, UTA, Tijdspaarfonds, Budget Duurzame Inzetbaarheid en zo zijn er nog meer: allemaal termen die horen bij de loonadministratie van een werkgever in de bouwsector. De CAO-Bouw is één van de meest uitgebreide CAO’s in Nederland en de verwerking van de loonadministratie voor het bouwbedrijf is een vak apart.

Wat maakt het dan naast het begrip van al die termen complex? Een paar voorbeelden:

  • Alle medewerkers hebben recht op een individueel budget. Het individuele budget bestaat uit 3 onderdelen, namelijk duurzame inzetbaarheid, vakantie- en atv dagen en vakantietoeslag. Dit individuele budget wordt bij de bouwplaatsmedewerkers gestort in het Tijdspaarfonds. Iedere periode moeten er per medewerker 4 betalingen gedaan worden, waarvan 1 aan de werknemer (het salaris) en 3 aan het Tijdspaarfonds.
  • Kort verzuim wordt niet doorbetaald, zo ook de vrije dagen uit het Tijdspaarfonds niet. Werknemer kan een verzoek sturen naar het Tijdspaarfonds om de opgenomen dagen in geld vroegtijdig te compenseren.
  • De werknemer kan er voor kiezen om niet 100%, maar 55% te storten in het Tijdspaarfonds.Zo ontvangt hij iedere periode netto meer. De uitbetaling van het Tijdspaarfonds in mei is dan wel 45% lager.
  • In de bouw zijn vaak leerlingen werkzaam op basis van een BBL-overeenkomst. Deze groep kent ook een afwijkende loonberekening. Zo zijn er verschillende loontabellen en het budget Duurzame Inzetbaarheid zit verwerkt in het uurloon. Leerlingen krijgen dus maar 2 bedragen gestort in het Tijdspaarfonds.
  • Ook de pensioenpremies voor de werknemers dienen tot op het laatste uur berekend te worden en afgedragen naar APG. Hier komt het nodige bij kijken. De berekening is complex en de aanlevering bij APG is lastig.

De loonafdeling binnen Witlox VCS beschikt over ruime ervaring in de bouwsector. Zo weet u zeker dat alle regelingen goed worden toegepast en berekend. Heeft u een vraag van een medewerker of wilt u zelf weten of er een regeling is waar u gebruik van kunt maken? Wij kennen de mogelijkheden, zijn op de hoogte van actualiteiten en leggen die in begrijpelijke taal uit.

Ook bouwgerelateerde werkgevers zijn bij ons in goede handen. Zo hebben wij ruime ervaring met schildersbedrijven, dakdekkers, afbouw en stukadoors.

Enkele referenties

Metz Nederland B.V. Bouw & Aannemersbedrijf: “Onze verloning is bij Witlox in goede handen. Alles wordt correct afgewerkt en onze vragen snel en helder beantwoord. Je kunt merken dat we met een bouwspecialist te maken hebben”.

Alexander de Bont Bouw- en Aannemingsbedrijf B.V.: “Wij zijn zeer tevreden over de dienstverlening van de salarisadministratie. De gegevens die wij aanleveren worden altijd zeer snel verwerkt! Als we vragen of opmerkingen hebben, wordt dat vrijwel meteen opgepakt en kunnen we rekenen op deskundig advies. We hebben een vast aanspreekpunt waar we erg tevreden over zijn. Zij is zeer klantvriendelijk en als we vragen hebben worden deze altijd snel beantwoord. Ook is zij alert op aanpassingen in de CAO, deze worden tijdig met ons gecommuniceerd en overlegd. We worden echt ontzorgd en dat is zeer prettig in deze drukke tijden”.

Solide, slagvaardig
en sociaal

Als financieel adviseurs en accountants ondersteunen wij bedrijven in hun ontwikkeling. Ons team heeft alles in huis op de terreinen bedrijfseconomie, belasting en organisatiekunde. Wij organiseren bedrijfsprocessen tot in de puntjes, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan en altijd kunt sturen op actuele, betrouwbare cijfers. U krijgt ruimte om te ondernemen.