Spring naar content

MKB-kantoor: de trendsetter?

24 mei 2018

Over het algemeen heeft men het beeld dat MKB-accountantskantoren achter de trends aan lopen en zeker geen trendsetters zijn. Toch durf ik te stellen dat bij één van de trends die wordt genoemd in de uitgave van Trends in Accountancy 2017-2018 het tegendeel waar is. Diverse maatregelen zijn in de afgelopen tijd ingevoerd om de kwaliteit te verbeteren, waaronder het creëren van een open cultuur. Precies die cultuur waar wij voor staan.

 Zo lang ik me kan herinneren heerst er een open cultuur binnen ons kantoor. Oké, ik werk sinds 2014 bij Witlox VCS, maar dat is toch zeker al langer dan 2017-2018… Geen aparte kamertjes voor elke partner of accountant, maar lekker met de hele afdeling in één open ruimte. Het creëert mogelijkheid tot overleg en coaching on the job. Niet alleen de geplande besprekingen, maar ook gewoon even je buurman aanschieten. De drempel tot overleg wordt letterlijk en figuurlijk weggenomen.

 Ook vakinhoudelijk worden bijeenkomsten georganiseerd om samen pro-actief aan de slag te gaan met ontwikkelingen in het accountantsberoep, dingen waar we tegenaan lopen, praktijkcases, enzovoort. Zo helpen we elkaar tot een beter resultaat te komen. Van de zogenaamde ‘’ellenbogen-cultuur’’ die vaak wordt genoemd in combinatie met het accountantsberoep, is bij ons totaal geen sprake.

 Integendeel: de bedrijfscultuur is zeer mensgericht. Er is veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van elk individu, bijvoorbeeld in periodieke gesprekken met je coach. Maar ook in teamverband vinden er regelmatig trainingen plaats. Wat zijn onze waarden? Waar willen we naartoe? Wat drijft ons en wat drijft onze klanten? Op welke manier kunnen we onze klanten het beste bedienen? Kortom: een open cultuur waarbij we gericht zijn op de mens; of dat nu onze medewerkers zijn, of u als klant. Op die manier komen we samen altijd tot het beste resultaat!

  1Trends in Accountancy 2017-2018 is te lezen op: https://www.accountant.nl/globalassets/accountant.nl/trends-in-accountancy/trends_in_accountancy_2017-2018.pdf