Spring naar content

In welke vorm drijft u uw onderneming?

10 november 2020

U bent ondernemer en weet als geen ander hoe u uw onderneming het beste kunt ‘drijven’. Maar welk juridisch jasje daar het beste bij past, daar staat u misschien wat minder bij stil. Daar heeft u immers in het verleden een keuze in gemaakt en dat zal wel goed zijn, toch? Maar dat is het hem juist. U heeft dat in het verleden gedaan.

Maar regels veranderen, situaties veranderen en winstniveaus veranderen. Om een voorbeeldje te noemen: het tarief van de vennootschapsbelasting gaat in 2021 omlaag naar 15% over de eerste € 245.000 winst en dit stijgt komende jaren naar € 395.000. Het aanmerkelijk belangtarief stijgt echter naar 26,9%. Dat betekent dat de gecumuleerde belastingdruk in 2021 37,9% wordt. Dit is nog nooit zo laag geweest ten opzichte van de belastingheffing voor ondernemers die een éénmanszaak hebben. Die worden ook nog eens geconfronteerd met een afbouw van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Wat dat betreft wil de gemiddelde ondernemer vandaag de dag liever in een bv zitten dan in een eenmanszaak.

Heeft u al een bv? Of meerdere? Dan is de vraag: heeft u het juiste aantal bv’s en “hangen” die nog op de juiste plek? Misschien zijn er een paar overbodig geworden en kan er dus op de kosten bespaard worden of misschien is het juist aan te bevelen om een extra bv op te richten om de winst te optimaliseren, beter inzicht te verkrijgen in de verschillende bedrijfsonderdelen, flexibiliteit te creëren of om risicovolle activiteiten beter te kunnen scheiden.

Elke gewenste structuur is daarbij te realiseren. Daarbij spelen uiteraard commerciële belangen en een veelvoud aan wet- en regelgeving een rol. Loonheffing, btw, inkomsten- en vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting komen daarbij vaak om de hoek kijken.

Het antwoord op de vraag welke structuur het beste past kan natuurlijk veranderen in de toekomst. Een periodieke APK van uw ondernemingsvorm kan dan uitkomst bieden. Als we samen zorgen voor een prettig zittend jasje, kunt u daarna weer goed gekleed ondernemen.