Spring naar content

In de gaten

09 juli 2020

Waren we net zo lekker op weg om de staatsschuld af te bouwen, gooit Corona roet in het eten. In het weekend waarin de intelligente lockdown werd uitgeroepen, wist Wopke te melden dat de Nederlandse staat diepe zakken had: er lag 90 miljard euro op de plank. Nooit begrepen waarom hij dat bedrag noemde. Het was ook niet dat ik dacht dat het voldoende zou zijn. Maar het was wel het begin van het Grote Getallen Gezelschapsspel: 1,3 miljard voor het openbaar vervoer, 3 miljard voor KLM, 9,8 miljard aan uitgestelde belastingen, 23 miljard euro loonkostensubsidie. Zouden we zonder Corona nog 2 miljard overhouden, met Corona komen we in 2020 68 miljard tekort, aldus Wopke.

Wopke blijkt wel vaker onnavolgbaar. Dat hij midden in de crisis met Zuid-Europa gaat videobellen, is nog tot daar aan toe. Maar je moet natuurlijk niet zeuren over een Italiaanse staatsschuld van 2.400 miljard als half Lombardije het loodje legt. “What was Wopke thinking” toen hij besloot op de piccolo van zijn Italiaanse ambtgenoot te gaan staan? Of toen hij met zijn vrienden van de Vrekkige Vier Duitsland en Frankrijk waarschuwde geen 500 miljard naar Italië en Spanje over te maken? Wopke maakt zich niet geliefd in Europa. Wopke vindt ook Coronabonds een slecht idee. Alsof hij niet weet dat wij sinds de invoering van de Euro in 2002 al in hetzelfde economische schuitje zitten. Dat wij meebetalen aan de Italiaanse staatsschuld was toen al duidelijk. Of dat een slechte deal is geweest, krijgt Wopke niet uitgerekend. Hij weet wel wat Europa kost, maar niet wat het oplevert. Hij heeft Boris nog gebeld, maar die wist het kennelijk ook niet.

Wat Wopke wel weet is dat de rekening moet worden betaald. Dat zal vanuit de belastingen moeten komen. Om met Boris te spreken: “Fair share, fair enough”. Het is aan uw belastingadviseur om Wopke en zijn ambtenaren een beetje in de gaten te houden.