Spring naar content

Een fiscale sportzomer

18 juli 2022

Met een WK Hockey in Nederland, de Tour de France, het EK voetbal voor vrouwen en de Vuelta die door Breda en Etten-Leur komt, mag het weer een heerlijke sportzomer worden genoemd. Bij dergelijke wedstrijden is een uitgebreide voorbeschouwing gebruikelijk. Ook fiscaal gezien verwachten we een drukke nazomer, dus is een voorbeschouwing ook hiervoor wel op z’n plaats.

 

September van ieder jaar, en dan specifiek de derde dinsdag van die maand, neemt de wedstrijdspanning bij fiscalisten toe. Het belastingplan voor het komend jaar wordt gepubliceerd op Prinsjesdag en daaruit kunnen de nodige actiepunten voor u als ondernemer volgen. De laatste jaren vielen die plannen wat tegen als het gaat over de impact, maar dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. Het belooft vooralsnog een spannende wedstrijd te worden door alle actualiteiten.

 

Door een harde tackle van de Hoge Raad (op de bal!) ligt de regering op het gras. Er moet een spreekwoordelijke spuitbus met coolspray aan te pas komen om box 3 te behouden voor het team. Langs de lijn staat de vermogensbelasting al te trappelen voor een rentree na vele jaren afwezigheid. Hoe gaat de heffing op vermogen eruit zien en wat betekent dat voor u? Op dit moment kijkt de staatssecretaris als VAR nog naar de situatie om te bepalen of u recht heeft op rechtsherstel. Kortom: De bal is rond en het kan nog alle kanten op. De komende maanden zal duidelijk worden hoe de aanval zich ontwikkelt en dan kunnen we in de nabeschouwing uw situatie doornemen.

 

Daarnaast neemt de wetgever ruim de tijd om aan te leggen voor een strafcorner die je de “Wet Excessief Lenen van de eigen bv” kunt noemen. De wetgever is namelijk allang van mening dat de DGA met zijn leengedrag uit de bv “shoot in de cirkel” heeft gemaakt door op die manier heffing uit te stellen. Bij een lening hoger dan € 700.000 op 31 december 2023 wordt het meerdere gezien als een fictief dividend waarover u heffing in box 2 mag gaan afrekenen. Het tarief is op dit moment 26,9%, maar als dat tarief volgend jaar hoger wordt, vliegt de bal met een harde sleeppush hoog de goal in: 1-0 voor de wetgever. Misschien kunt u deze tegentreffer voorkomen, door tijdig uit te lopen en een daadwerkelijk dividend uit te keren.

 

Als een jagend peloton raasden verschillende crises over ons land de afgelopen jaren: van Covid tot snel stijgende energiekosten. In Den Haag probeerden ze ons in het zadel te houden door allerlei maatregelen. Maatregelen die ervoor zorgen dat ons land lang in het rood moet rijden. De vraag is of we nog wel kunnen herstellen voor de volgende etappes. NOW, TVL, verlaging van accijnzen, minder winstbelasting; de schatkist moet hoe dan ook weer aangevuld worden. Wat gaat dat betekenen voor de tarieven in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting in 2023? Met een uitgekiende demarrage hopen we de wetgeving in ieder geval voor te blijven.

 

De Tour wacht op niemand en Parijs is nog ver, maar onze fiscalisten zijn vaktechnisch in zeer goede conditie. Dus laat die koninginnenrit maar komen. Wij helpen u zo goed mogelijk over de streep, maar eind december zal een rustdag welkom zijn.

mr. Jeroen Botermans