Duurzaam transport in het MKB: bereid je voor op de nieuwe CO2-beprijzingswereld
16 oktober 2023
Als transport- en logistiekondernemer in het MKB sta je voor serieuze uitdagingen in de komende jaren. De Europese Commissie heeft namelijk als doel om de CO₂-uitstoot in Europa tegen 2030 met maar liefst 55% te verminderen. Dit betekent dat CO₂-beprijzing binnen de sector snel de norm zal worden. Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je je voorbereiden?
CO2-beprijzing, wat is dat?
CO₂-beprijzing gaat over het integreren van de kosten voor het uitstoten van broeikasgassen in de besluitvorming van organisaties. Dit kan zowel extern, via bijvoorbeeld CO₂-heffingen, als intern zijn, waarbij bedrijven hun eigen interne prijzen hanteren voor CO₂-uitstoot. Voor het laatste is een modern transportmanagementsysteem cruciaal. We verwachten dat CO₂-beprijzing in 2027 een realiteit zal zijn.
Zo bereid je je voor
Voorbereiding is essentieel voor transportondernemers. Het begint met een nulmeting waarbij je precies bepaalt waar je nu staat in termen van CO₂-uitstoot. Dit geeft je een helder beeld van je CO₂-voetafdruk. Het stappenplan voor het uitvoeren van een nulmeting vind je onderaan dit artikel.
Vervolgens is het tijd om actie te ondernemen om de uitstoot te verminderen. En het goede nieuws is dat dit in eerste instantie misschien wel kan zonder grote investeringen.
Samenwerken loont
Een effectievere ritplanning, rustiger rijgedrag, meer samenwerking met andere vervoerders en multimodaal transport zijn enkele voorbeelden van hoe je je CO₂-uitstoot kunt verminderen zonder grote financiële inzet. Stop met onrendabele ritten en zoek samenwerking om de beladingsgraad te verbeteren. Samen kun je meer bereiken. Maar hierbij is het wel cruciaal om inzicht te hebben in elkaars data. De kwaliteit van deze data is van groot belang.
Investeer in de toekomst
Andere manieren om de CO₂-uitstoot te verlagen, vergen mogelijk wel een investering. Denk aan de aanschaf van elektrische vrachtwagens, het opwekken van energie met zonnepanelen, het aanleggen van een oplaadinfrastructuur in eigen beheer, of het verbeteren van de aerodynamica van je voertuigen.
Voldoen aan klantverwachtingen
Klanten zullen de komende jaren steeds meer inzicht eisen in de CO₂-uitstoot van transporteurs en verwachten actieve stappen richting reductie. Vanaf 2025 worden grote bedrijven zelfs verplicht om te rapporteren over hun beleid, prestaties en impact op milieu, samenleving, en goed bestuur onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). En dit geldt niet alleen voor giganten, maar ook voor transporteurs in het MKB. Inzicht in je CO₂-uitstoot wordt dus een must.
Kom nú in actie
Wacht niet te lang met actie te ondernemen. Wie te laat begint, zal als eerste merken dat zijn marges slinken. In een sector waar marges al klein zijn en waar de impact van CO₂-beprijzing naar verwachting groot zal zijn, kan dit de continuïteit van je onderneming direct beïnvloeden. Zorg ervoor dat je data-infrastructuur goed op orde is, zodat je snel inzicht kunt krijgen in je CO₂-uitstoot en de nodige maatregelen kunt nemen om je rendement te verbeteren.
Kortom, de wereld van transport en logistiek staat voor een duurzame revolutie. Door voorbereid te zijn en proactieve stappen te zetten, kun je niet alleen voldoen aan de eisen van de toekomst, maar ook je bedrijf klaarmaken voor een succesvolle, groene toekomst in de transportwereld.
Start met een nulmeting
- Definieer je focus: Bepaal welke aspecten van je bedrijf je wilt evalueren voor CO₂-uitstoot, zoals brandstofverbruik of elektriciteitsverbruik.
- Verzamel gegevens: Haal alle relevante gegevens, zoals kilometerstanden en energieverbruik, op uit je administratie.
- Kies een methode: Selecteer een geschikte rekenmethode, afgestemd op je bedrijf.
- Bereken je CO₂-uitstoot: Gebruik je gegevens en de gekozen methode om je CO₂-uitstoot te berekenen.
- Maak een rapport: Stel een duidelijk rapport op met grafieken en diagrammen om je huidige CO₂-voetafdruk te tonen.
- Ontdek verbeterkansen: Identificeer kansen om CO₂ te verminderen, zoals efficiëntere processen en brandstofbesparing.
- Stel doelen: Formuleer specifieke en haalbare doelen voor CO₂-reductie.
- Voer maatregelen uit: Implementeer initiatieven om je CO₂-uitstoot te verminderen.
- Volg en evalueer: Hou de voortgang bij, en pas je strategie aan waar nodig voor een duurzamere toekomst.