Spring naar content
Emoticon showing a screw loose sign by twisting his finger into temple

De mens is gek

24 november 2022

Toen ik lang geleden mijn loopbaan startte, had ik een al wat oudere collega die ten minste één keer per dag luid verkondigde dat de mens gek was. Als jongvolwassene ben je daar helemaal niet zo mee bezig en vroeg ik me steeds af wat hij bedoelde. Ik begreep er niets van en heb het hem overigens ook nooit gevraagd.

 

Inmiddels ben ik de leeftijd van die collega genaderd en valt alles op zijn plaats. De wereld? Dat zijn wij toch? En als ik om me heen kijk dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat de mens inderdaad gek is. Een oorlog in Oekraïne, een raketverslaafde dictator in Noord-Korea, een oud-president in de VS die het nog steeds over gestolen verkiezingen heeft, een president in China die stelselmatig andersgezinden op laat sluiten, een FIFA kopstuk die om een staakt het vuren vraagt tijdens het WK en onze eigen politici die beweren dat de wereld geregeerd wordt door reptielen…

 

Als “het gewone volk” zijn we trouwens ook lekker bezig. Zeker als we het ergens niet mee eens zijn. Dan gaan we meteen rellen en ontwrichten, plakken ons vast aan van alles en nog wat of laten de media ontploffen van ongenoegzaamheid. De eigen mening en positie is mega belangrijk en moet en zal aan anderen worden opgelegd. Ongetwijfeld met de beste intenties, maar de grote vraag is of we er zo “samen” een aangenamere wereld van maken. Ik weet het eerlijk gezegd echt niet.

 

Dat brengt me op de invoering van een aantal regelingen die hetzelfde doel hebben, namelijk de wereld een stukje mooier maken:

  • Vanaf 31 december 2022 wordt er statiegeld van € 0,15 geheven op drank in blikjes.
  • Vanaf 1 januari 2023 moeten brandstofleveranciers voor binnenvaartschepen een bepaald percentage duurzame biobrandstof bijmengen waardoor de CO2-uitstoot minder wordt.
  • Er komt een uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. De invoering hiervan betekent dat producenten van kleding verantwoordelijk worden voor de inzameling, recycling, hergebruik en afvalfase van de producten die zij op de markt brengen. Naar verwachting gaat dit 1 januari 2023 in.
  • Daarnaast wordt het minimumloon met maar liefst 10,15% verhoogd per 1 januari 2023.

 

Al met al prima regelingen, maar tegelijkertijd ook druppels op een gloeiende plaat. Want om de wereld echt mooier te maken, zullen we met zijn allen toch eens vaker in de spiegel moeten kijken. Voor je het weet zie je boter op je hoofd…

mr. Frank van de Watering