Spring naar content

BRRR-EXIT

23 december 2020

Nadat de Britten in 2016 via een referendum hebben aangegeven uit de EU te stappen, is dit al vaak “hot news” geweest. Uiteindelijk heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) zich dit jaar op 1 februari uit de EU teruggetrokken. Maar nu Corona ons leven beheerst, is de Brexit op de achtergrond geraakt. Dit wil echter niet zeggen dat er geen aandacht meer aan gegeven moet worden.

Op dit moment zitten we namelijk nog in een overgangsperiode die aan het einde van het jaar afloopt. Terwijl ik dit schrijf vinden er nog steeds onderhandelingen plaats en is het maar de vraag of het VK en de EU nog tot een overeenstemming komen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen vanaf 1 januari 2021 de EU-regels voor grensoverschrijdende leveringen niet meer van toepassing zijn. Eén ding is dan zeker, het zal een complexe zaak worden.

Bij een zogenaamde “no-deal” wordt het VK een derde land voor de EU en zal daardoor in de handel met de EU te maken krijgen met invoertarieven (belasting op invoer van goederen) en invoerquota (limiet op invoer van goederen). Daarnaast komen er strengere eisen aan verkeer van personen, mogelijke eisen aan producten en het wel of niet toepassen van EU-richtlijnen.

Al met al geen prettig vooruitzicht als je zaken doet met het VK. Dus mocht je een leverancier, een bank, een deelneming of andere zakelijke belangen hebben in het VK, dan is het goed om eens na te gaan wat de impact hiervan zou kunnen betekenen. Onze adviseurs denken en kijken graag met je mee of je voldoende voorbereid bent op een mogelijke “no-deal”.