Spring naar content

Belastingvrij kerstpakket via de werkkostenregeling

18 november 2021

Nu het einde van het jaar langzaam maar zeker weer in zicht komt, hoor je de termen ‘kerstpakket’ en ‘bonus’ ook weer wat vaker vallen. Logisch, want voor veel mensen is dit een leuke waardering of welkom extraatje zo rond de feestdagen. Die schouderklop kan heel mooi belastingvrij geregeld worden via de werkkostenregeling (WKR). Zeker nu de zogenaamde ‘vrije ruimte’ van deze regeling dit jaar vanwege corona flink verhoogd is. Tot een loonsom van € 400.000 bedraagt deze vrije ruimte 3% en over al het meerdere van de loonsom 1,18%.

 

De werkkostenregeling (WKR) optimaal benutten
Via de werkkostenregeling kun je allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan jouw werknemers. Dat hoeven dus niet alleen onkostenvergoedingen te zijn. Ben je dga van jouw bv, dan geldt dit overigens ook voor jezelf. Let dan wel op bij situaties dat er binnen de structuur NOW is ontvangen of bijzonder uitstel van betaling van belastingen is verkregen. Een (verkapte) bonus via de WKR kan voor de NOW en het uitstel van betaling de consequentie hebben dat deze worden ingetrokken. Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven die vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer, maar moet je als werkgever 80% belasting betalen via de eindheffing.

 

Hou de gebruikelijkheidstoets in de gaten
Je moet bij het gebruik van de werkkostenregeling wel even goed letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is. Daarbij is het goed om te weten dat de fiscus in beginsel niet moeilijk doet over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar.

 

Niet doorschuifbaar naar 2022
Het is in deze tijd begrijpelijk dat het niet aan iedereen gegeven is om wat extra’s te doen. Maar mocht jouw financiële situatie nog prima in orde zijn en wil je jouw mensen daarvoor bedanken, ga dan eens even na of je die vrije ruimte nog over hebt. Verloren laten gaan is namelijk best zonde, want je kunt die vrije ruimte niet doorschuiven naar volgend jaar.

 

Mocht je nog vragen hebben over wat er wel en niet kan in het kader van de werkkostenregeling, neem dan gerust even vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag om de mogelijkheden optimaal te benutten.

Ruud van Meer AA