Spring naar content

1 april, kikker in je …

15 april 2021

“Gelukkig ligt 1 april weer achter ons”, verzuchtte ik. “Hoezo, kun je niet tegen 1 april grappen Eric?”, was de reactie. Dat wel, maar het is ook de deadline voor het inleveren van de Productieverantwoordingen. En dit levert jaarlijks veel druk op voor organisaties in de zorg en hun accountants die daar een controleverklaring bij af moeten geven. Gelukkig ligt die druk bij de financiële en zorgadministraties en niet “aan het bed”. Daar is het al druk genoeg.

Deze jaarlijkse race tegen de klok vloeit voort uit de privatisering van de zorg, die al een hele tijd geleden werd ingevoerd. Zorgorganisaties maken daarvoor afspraken met Gemeenten, Zorgverzekeraars en andere financiers over de hoeveelheid zorg in uren, dagen of andere eenheden die ze mogen declareren en tegen welke prijs. Na afloop van het jaar vult de zorgorganisatie een declaratie in die vaak uit meerdere pagina’s bestaat. Wij mogen dat formulier dan controleren om vast te stellen of de zorg daadwerkelijk is geleverd en binnen de indicatie en voor de juiste prijs in rekening is gebracht.

Als je bij ons werkzaam bent binnen de branchegroep Zorg & Welzijn, heb je hele stapels van die formulieren te controleren, te waarmerken en te certificeren. Dat vraagt om teamwork; binnen het accountantsteam én met de klant. Eén team, één taak, waar heb ik dat meer gehoord? Maar we doen het elk jaar graag en het geeft telkens weer veel voldoening om met onze klanten die deadline te halen. Even samen alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat ook na 1 april de zorg kan worden gecontinueerd. Want dat is geen grapje.