Spring naar content

Tweewielerbranche: werkzaamheden nieuwe fiets tegen laag btw-tarief

03 augustus 2017

De werkzaamheden die te maken hebben met een nieuw verkochte fiets kunnen tegen een laag btw-tarief op de factuur worden gezet. Dit is goedgekeurd door de btw-specialisten van de belastingdienst en daarmee formeel geregeld vanaf 1 januari 2017. Het verbetert de concurrentiepositie van tweewielerondernemers tegenover online aanbieders.

Welke werkzaamheden en tarieven?  

Het lage btw-tarief van 6% is gebonden aan een aantal randvoorwaarden: het gaat in alle gevallen enkel om de arbeidslooncomponent! De gehanteerde uurtarieven voor de service- en onderhoudswerkzaamheden zijn vrij, maar deze moeten conform de normale tarieven van de tweewielerwinkel zijn (dit wordt gecontroleerd).

De tijd voor de werkzaamheden is gelimiteerd. De standpunten waarop akkoord is gegeven:

  1. Service- en onderhoudspakketten, waarbij het pakket apart op de factuur moet staan vermeld en waarbij het gaat om een vooruitbetaalde vergoeding. Het bedrag moet gelijk zijn aan het bedrag dat berekend zou worden als de klant de servicebeurten afzonderlijk zou afnemen.
  2. Kosten rijklaar maken nieuwe fiets. Als de fiets uit eigen voorraad is geleverd, geldt het hoge btw-tarief van 21%. Betreft het een online gekochte fiets die de koper zelf rijklaar moet maken en hiermee naar de winkel komt omdat de fiets niet functioneert (en dus gerepareerd moet worden), dan geldt dit als herstellen en mag het 6% tarief gehanteerd worden.
  3. Kosten voor halen en brengen van een te repareren fiets. Als deze als aparte component op de factuur staan en de winkel zelf de fiets haalt en brengt, mag voor de arbeidslooncomponent 6% worden berekend.
  4. Voorrijkosten bij reparatie. Zie punt 3. In dit geval wordt de fiets ter plekke gerepareerd. Dit biedt mogelijkheden voor mobiele fietsenmakers en ondernemers die een mobiele service bieden.
  5. Monteren van accessoires op een nieuwe of tweedehands fiets voor de arbeidslooncomponent, bijvoorbeeld voor het monteren van een (online aangeschaft) fietszitje. Dit moet apart vermeld worden op de factuur.
  6. Terugvorderen tot 5 jaar historie. Ondernemers mogen over 5 jaar historie het verschil in btw alsnog terugvorderen bij de belastingdienst. Dat kan alleen onder de voorwaarde dat is gewerkt met facturen waarop de vergoeding voor arbeidsloon rondom een nieuwe fiets uitgesplitst op de factuur staan.

Controle achteraf

Rijwielondernemers worden gewaarschuwd voor slecht onderbouwde suppletieverzoeken. Alleen een verzoek dat voldoet aan alle vormvereisten, zal uiteindelijk goedgekeurd worden door de belastinginspecteur.