TVL Q4 2020 op basis van werkelijke activiteiten
11 mei 2022
De TVL voor het vierde kwartaal van 2020 werd gebaseerd op de SBI-code van een bedrijf. De rechter heeft echter besloten dat voor dit kwartaal rekening gehouden moet worden met de werkelijke activiteiten van een bedrijf als deze afwijken van de SBI-code.
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een financiƫle tegemoetkoming voor de vaste lasten voor ondernemers die tijdens de coronacrisis een fors omzetverlies hebben geleden. De omvang van de vaste lasten wordt gebaseerd op branchegemiddelden.
Onjuiste SBI-code
Eerder had de rechter al besloten dat een onjuiste SBI-code of bedrijfsomschrijving niet voor de TVL voor het vierde kwartaal van 2020 in de weg mag staan. Dit is anders voor de hieraan voorafgaande kwartalen, omdat dit de uitvoering teveel zou bemoeilijken.
Minder TVL
In een nieuwe uitspraak stelt de rechter dat voor de TVL met betrekking tot het vierde kwartaal van 2020 ook rekening gehouden moet worden met de werkelijke bedrijfsactiviteiten, als hierdoor een hogere TVL verkregen kan worden. Wettelijk is dit pas geregeld vanaf het eerste kwartaal van 2021.
Bezwaar
In de betreffende zaak was door een brasseriehouder bezwaargemaakt tegen de toegekende TVL, omdat deze was gebaseerd op de vaste lasten van een uitleenbureau. Daardoor was de RVO bij de toegekende TVL uitgegaan van 7% vaste lasten, terwijl dit op basis van de werkelijke activiteiten van de brasserie 25% moest zijn. De rechter kende het bezwaar dan ook toe.
Belang voor de praktijk
De gevolgen voor de praktijk zijn waarschijnlijk beperkt tot degenen die tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de toegekende TVL voor Q4 van 2020. Bezwaar moet binnen zes weken na de beschikking worden aangetekend. Op basis van nieuwe rechtspraak kan niet alsnog met succes bezwaar worden gemaakt, tenzij de minister anders beslist. Of dit nog gaat gebeuren, is (nog) niet bekend.