Spring naar content

Ook investeringsaftrek op zonnepanelen boerderij

18 juli 2017

Als u zonnepanelen op het dak van uw boerderij laat aanbrengen, was het tot voor kort nog maar de vraag of u hiervoor investeringsaftrek kon claimen. De staatssecretaris heeft inmiddels bepaald dat dit voortaan in de meeste gevallen mogelijk is.

Zelfstandig bedrijfsmiddel

Volgens het besluit van de staatssecretaris zijn zonnepanelen, zonneboilers en zonnecollectoren zelfstandige bedrijfsmiddelen. Dit geldt niet voor zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen. Door dit besluit kan voor investeringen in deze zelfstandige bedrijfsmiddelen ook investeringsaftrek gekregen worden, als ze bevestigd worden op woonhuizen en boerderijen.

Mag een onderdeel woning zijn

De zonnepanelen en dergelijke worden door de bevestiging op het dak dus geen onderdeel van de woning of boerderij. Dit is van belang voor de investeringsaftrek. Zonnepanelen zijn daardoor dus niet langer uitgesloten.

Let op!
U moet de zonnepanelen en dergelijke wel zakelijk gebruiken en aanmerken als bedrijfsvermogen, anders kunt u geen investeringsaftrek claimen.

Voorwaarden

U kunt voor zonnepanelen en dergelijke kleinschaligheidsinvesteringsaftrek claimen en energie-investeringsaftrek. Voor beide regelingen gelden wel voorwaarden. Voor de energie-investeringsaftrek is onder meer van belang of de zonnepanelen en dergelijke al dan niet zijn aangesloten  op het elektriciteitsnet en de omvang van het piekvermogen.  Vraag ernaar bij uw leverancier.

Wat levert het op?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag opleveren. De aftrek loopt procentueel af, naarmate de omvang van uw investeringen in een jaar groter wordt. De energie-investeringsaftrek bedraagt dit jaar 55,5% van het investeringsbedrag.

Heeft u vragen over de investeringaftrek op zonnepanelen en dergelijke, neem dan contact met ons op.