Spring naar content

Levert u via internet ook in het buitenland? Let op de btw-regels

16 september 2016

Door het internet komen er steeds meer orders vanuit het buitenland. Heeft u bijvoorbeeld een webshop en levert u over de grens: in welk land moet dan de btw worden aangegeven? En wie moet dat doen, de afnemer of u?

Leveringen aan een particulier

Wanneer de afnemer van het geleverde goed een in het buitenland gevestigde particulier of een ander zonder btw-identificatienummer is, is de levering in Nederland belast met de btw. U geeft deze btw in de Nederlandse btw-aangifte zelf aan. Worden de zogenoemde drempelbedragen overschreden, dan is sprake van een afstandsverkoop naar een ander EU-land. In dat geval is door u btw verschuldigd in het EU-land waar uw afnemer is gevestigd. U moet zich dan in het EU-land van de afnemer gaan registreren voor btw-doeleinden en aan de btw-verplichtingen van dat land voldoen. Als de particulier buiten de EU woont, is de levering belast met Nederlandse btw.

Levering aan een ondernemer in de EU

Als de producten via internet aan een binnen de EU gevestigde ondernemer met een btw-identificatienummer worden geleverd en deze producten naar dat andere EU-land worden vervoerd, is sprake van een intracommunautaire levering. Over deze levering bent u als leverancier in Nederland 0% btw verschuldigd. Wel moet de levering op de btw-aangifte van u, als Nederlandse leverancier, worden aangegeven. Hierover wordt dan geen btw berekend. Uw afnemer in het andere EU-land moet de btw aangeven en afdragen in zijn eigen land.

Levering aan ondernemer buiten de EU

Als de afnemer een buiten de EU gevestigde ondernemer is en de goederen naar dat land worden vervoerd, is sprake van export. Over deze levering bent u dan in Nederland 0% btw verschuldigd.