Spring naar content

IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?

13 juli 2022

De zomer is weer begonnen en dus vallen de mussen spreekwoordelijk bij tijd en wijle weer dood van het dak. De airco staat dan wellicht op tien, maar misschien is een extra drankje of ijsje voor uw personeel dan ook geen slecht idee. Hoe zit dat dan fiscaal?

Belast of niet? IJsje
Een drankje, ijsje of andere versnapering is onbelast voor zover men deze op de werkplek geniet. Daarbij moet u als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Vergoedt u daarentegen de kosten als de werknemer zelf een en ander aanschaft, dan is dit wel belast.

Maar wat is een werkplek?
Zoals aangegeven is een en ander alleen op de werkplek onbelast. Dit is een ruim begrip en omvat alle ruimtes waar u als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent. Dat is bijvoorbeeld ook de privéparkeerplaats bij uw kantoor. Daar mag u ’s middags dus gerust de ijscoboer namens u het personeel op een ijswafel laten trakteren.

Werkplek thuis?
Werkt een werknemer echter thuis, dan mag u in de regel geen onbelaste versnaperingen laten bezorgen. Dit is alleen anders als de werkruimte van het betreffende personeelslid ‘zelfstandig’ is. De werkruimte moet dan een eigen in- of opgang hebben, de werknemer moet erin werken en u moet met uw werknemer een huurcontract inzake de werkruimte hebben afgesloten.

Drankje na het werk?
Gaat u met uw personeel na het werk even een drankje drinken op een terras, dan is dit niet op de werkplek en dus belast. Natuurlijk wilt u niet dat uw werknemers hierover belasting betalen en dus kunt u deze rekening het beste onderbrengen in de werkkostenregeling. Blijft u daarmee binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaalt ook u geen belasting. Overschrijdt u de vrije ruimte, dan betaalt u 80% belasting via de eindheffing.