Spring naar content

Hypotheek makkelijker voor tweeverdieners

28 oktober 2015

Vanaf 1 januari wordt het voor tweeverdieners makkelijker een hypotheek te krijgen. Volgens een brief die minister Blok naar de Tweede Kamer gestuurd heeft, zal namelijk de berekening van het financieringslastpercentage worden aangepast. Het financieringslastpercentage bepaalt de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Vanaf volgend jaar gaat bij het vaststellen van dit percentage bij tweeverdieners het tweede salaris voor 50% meetellen (nu is dat nog 33%).

Verschil hypotheekmogelijkheden

Vreemd maar waar, op dit moment zit er nog een flink verschil tussen de hypotheekmogelijkheden van een alleenverdiener met een salaris van € 50.000 en een stel waarvan de een € 30.000 verdient en de ander € 20.000. De alleenverdiener kan meer lenen. De gedachte hierachter is dat een van de tweeverdieners mogelijk in de toekomst minder wil gaan werken, terwijl de niet werkende partner van de alleenverdiener altijd nog een baan kan aannemen. Het Nibud pleit ervoor dit verschil in behandeling de komende jaren op te heffen. Vanaf 2016 is dat dus een stapje dichterbij gekomen.

Overigens is de maximale leencapaciteit niet in marmer gebeiteld. Banken mogen er van afwijken, mits zij dit motiveren. Voor tweeverdieners met geweldige vooruitzichten is er dus vaak een hogere hypotheek mogelijk dan je op grond van het simpelweg toepassen van de cijfers zou denken.

Extra financiering energieneutraal huis

Ook blijft het in 2016 mogelijk tot € 9000 meer te lenen voor de aankoop van een energiebesparende woning met A++ energielabel. Voor een volkomen energieneutraal huis, kan zelfs maximaal € 27.000 extra geleend worden.