Horeca stevig in het zadel dankzij aantrekkende economie
12 juni 2017
Sterke verbetering solvabiliteit, loonkosten drukken winst
Dit was iets lager dan het landelijk gemiddelde van 20,4 procent en aanzienlijk lager dan in 2015 toen dit nog 32,6 procent was. De winst werd gedrukt door onder meer de relatief sterke stijging van de personeelskosten. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2017, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.
Dubbele cijfers
De groei in de horeca werd breder gedragen dan in eerdere jaren. Zo nam het percentage bedrijven met een stabiele of hogere omzet toe van 61% naar 68,5%. Dit lag boven het mkb-gemiddelde.
De winst ging in de logiesverstrekking (hotels) en bij eet- en drinkgelegenheden in de dubbele cijfers omhoog. De aantrekkende consumptie ging lange tijd grotendeels voorbij aan de cafés, als gevolg van de forse concurrentie, strengere regels en wetgeving. In de afgelopen twee jaar zijn relatief veel ‘traditionele’ cafés verdwenen. De zaken die zijn overgebleven, hebben vaak een onderscheidend aanbod en dat is gunstig gebleken voor deze deelbranche.
Solvabiliteit verbetert sterk
Aan de kostenkant viel de relatief beperkte groei van 4,7 % van de pensioenpremies op. In het totale mkb was dit 9,2%. De lonen stegen met 7,7% echter harder dan in 2015 toen dit nog 6,1% bedroeg, net als de kosten voor sociale zekerheid. Deze namen met 12,9% toe, versus 10,8% voor het totale mkb. Erg positief was de aanzienlijke verbetering van de solvabiliteit. Waar deze in 2015 nog verslechterde, kwam in 2016 een plus van 13% uit de bus. Het eigen vermogen steeg met ruim 16%.
Groei houdt naar verwachting aan
De horeca zal ook dit jaar naar verwachting omzetgroei laten zien, over de hele linie. Wel zal de groei waarschijnlijk enigszins afvlakken. Een belangrijk thema blijft het aantrekken en behouden van goed personeel. De branche zal meer moeten investeren in menselijk kapitaal.