Spring naar content

Hoogste kwartaalomzet ooit export Nederlandse bloemen en planten

24 juli 2017

De Nederlandse export van bloemen en planten is in de eerste helft van dit jaar met 6,5% gestegen tot € 3,4 miljard. In juni was de exportwaarde vergelijkbaar met vorig jaar, maar richting Engeland en Frankrijk viel de omzet terug. De groeiende afzet in Polen zorgt ervoor dat dit land nu op de vijfde plaats staat van afzetbestemmingen.

”Mooi weer in grote delen van Europa belemmerde de afzet”, stelt exportstatistieken verzamelaar Floridata. Bloemen (+8%) blijven het op jaarbasis iets beter doen dan planten (+5%). Voor het eerst staat Polen in de top-5 exportbestemmingen. ”In die markt is de afzetpotentie voor Nederlandse bloemen en planten nog fors”, aldus de VGB.

Al dertien achtereenvolgende kwartalen stijgt de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland. De kwartaalomzet is met bijna € 1,8 miljard de hoogste ooit. Oorzaken van de groei zijn:

  • Een toegenomen vraag
  • Een hogere inkoopwaarde en
  • Sterke marketing en logistiek van de importerende- en exporterende groothandel.

Terugval Frankrijk

Naast de krimp in Engeland – door de gezakte koers van het Britse pond – viel in juni ook de bloemen en plantenexport naar Frankrijk behoorlijk tegen: -9%. De voorsprong in dit derde exportland viel daardoor terug van 3% tot bijna 1%. De Franse Moederdag eind mei viel tegen, vooral in de grote steden. En door de onrust rond de verkiezingen zakt het consumentenvertrouwen.

Weersomstandigheden

Warm weer, overal in Europa”, noemt directeur Ron Bos van Hilverda De Boer als belangrijke oorzaak voor de teruggevallen exportomzet bij de bloemen in juni. Wesley van den Berg van Floridata: ”We konden aan de exportcijfers bijna exact zien waar de grens van het mooie weer lag. Daar waar het koeler was, zoals Noord-Europa, bleef de export beter op peil.” De totale groei in het eerste half jaar schrijft Bos toe aan de gunstig gevallen speciale bloemendagen, de hogere inkoopwaarde bij de bloemen en de verbeterde economische situatie in de meeste afzetlanden. ”Daarom hebben we voor de tweede helft van het jaar ook positieve verwachtingen.

Groei in Polen

Door de groei met 27% tot en met juni 2017 streefde Polen België voorbij op de ranglijst van afzetbestemmingen en staat het nu op de vijfde plaats. ”De economie groeit naar verwachting met 4%, de werkloosheid daalt en het consumentenvertrouwen is stevig. Er zit voor Nederlandse bloemen en planten nog potentieel in de Poolse markt”, stelt de Nederlandse landbouwraad Martijn Homan in Warschau. ”Wellicht een reden om de focus van de Nederlandse promotie door organisaties als Bloemenbureau Holland te heroverwegen met het oog op groeimarkten in Oost-Europa?” geeft hij aan.

Nederlandse exporteurs baseren hun vertrouwen op een goede voortzetting van de export in de tweede helft van het jaar mede op stabielere valutakoersen. ”Met een breed assortiment afkomstig uit alle werelddelen en sterke logistieke service kunnen zij alle landen dagelijks beleveren”, aldus Van den Berg.