Spring naar content

Geen laag btw-tarief voor parkeren bij pretpark

21 juni 2017

Ook deze vakantie zullen pretparken weer volop bezoekers trekken. Op het parkeren bij deze parken moet het hoge btw-tarief van 21% toegepast worden, aldus de rechter.

Pretpark zelf laag tarief

Voor pretparken zelf geldt het lage tarief van 6%. Veel parken profiteren echter van het feit dat bezoekers vaak met de auto komen en deze in de buurt van het park willen parkeren. Daar worden veelal forse bedragen voor berekend. Daar bovenop komt dus 21% btw.

Geen ‘bijkomende prestatie’

De rechtbank in Arnhem besliste onlangs dat parkeren bij een pretpark niet kan worden aangemerkt als bijkomende prestatie. Dit betekent dat voor het parkeren niet hetzelfde btw-tarief van 6% kan worden toegepast dat ook geldt voor de toegang tot het pretpark zelf.

Let op!
Prijsfactor van belang?
De uitspraak maakt duidelijk dat de hoge prijs van het parkeren van €7,50 in relatie tot een entreeprijs van €13,50 tot €27,50, ook niet duidt op een bijkomende prestatie. De uitspraak zou bij een lagere prijs mogelijk dus anders zijn geweest.

Tip:
Verschil met campings en hotels
Voor campings en hotels geldt dat parkeren wel als bijkomende dienst wordt gezien. Er mag dan wel het 6% btw-tarief op worden toegepast. Volgens de rechter is het overnachten niet vergelijkbaar met het bezoeken van een pretpark. Het parkeren moet dan ook samenhangen met het overnachten, anders is het verlaagde btw-tarief niet van toepassing.