Spring naar content

Ga af!

07 november 2024

Ga af!

De zorg- en welzijnssector staat al jaren onder druk. Dit komt door de toenemende zorgvraag, het personeelstekort en oplopende zorgkosten. Innovatie kan een van de oplossingen zijn. De farmaceutische industrie besteed jaarlijks mega bedragen aan het uitvinden of verbeteren van medicijnen. Producenten van medische apparaten en domotica zien daarin de toekomst.

Ik ben al heel wat jaren als (zorg)accountant werkzaam en mag me inmiddels tot de senioren van kantoor rekenen. Stel je voor, misschien komt er ooit een zorgrobot bij mij in huis. Zou die robot net zo slecht op mijn commando’s reageren als onze hondjes? Hopelijk duurt dit moment voor jou en mij nog heel lang.

Zelf geloof ik in preventieve zorg. Daarmee voorkom je extra druk op de zorg in de toekomst.
De bewezen meest effectieve vorm van preventie is het veranderen van je leefstijl. Dit blijkt echter enorm lastig. Het CBS schrijft in een artikel van maart 2024 dat de ziekte Obesitas in de laatste 40 jaar is verdrievoudigd. Wel zie ik gelukkig meer bewustwording ontstaan. Ook de zorgverzekeraars zie je daarin stappen zetten door bijvoorbeeld begeleiding bij het stoppen met roken te vergoeden. Ook campagnes om mensen tot meer beweging aan te zetten zijn een goede ontwikkeling.

Het is gebruikelijk om bij landelijke problemen naar onze overheid te kijken. Helaas heeft de overheid maar twee ‘knoppen om aan te draaien’. Dit is (extra) zorgwetgeving en het zorgbudget. Beiden gaan de zorgvraag niet afremmen; klachten nemen nu eenmaal niet af van meer of minder regels of zorggeld. Ook hebben deze geen effect op de vergrijzing.
Over het verhogen of verlagen van het eigen risico zijn de meningen verdeeld. Het maakt de zorg toegankelijker, maar doet ook de zorgpremies weer stijgen is de algemene opinie. De laatste jaren is veel, deels nieuwe, zorgwetgeving doorgevoerd. De effecten daarvan zijn nu nog niet meetbaar, maar deze regels zien meer op de kwaliteit en de (financiële) verantwoording van de zorg.

De landelijke vergrijzing zorgt ervoor dat zorgmedewerkers zelf ook met pensioen gaan. Om de personeelstekorten te verminderen zijn diverse cao-verhogingen doorgevoerd, hopelijk helpt dit de instroom op gang te helpen en uitstroom te verminderen. De berekeningen van de Sociaal Economische Raad (SER) geven aan dat in 2040 meer dan twee miljoen mensen nodig zijn in de zorg. In 2023 werkten er zo’n 1,5 miljoen mensen in de zorg. Nog een aardig gat om te dichten. Gelukkig zijn er ook oplossingsrichtingen, zie de diverse artikelen die hierover zijn geschreven.

Om terug te komen op de zorgrobot; misschien wel handig voor later, maar als die robot dan zo slecht luistert als mijn hondjes, dan ga ik liever wat meer aan mijn leefstijl werken.

Eric Oprinsen

Eric Oprinsen RA