Spring naar content

Einde aan belastingvoordeel jongere klassiekers

06 mei 2013

Op 1 januari 2014 komt er een einde aan het belastingvoordeel voor een fors deel van de klassieke auto’s. De huidige ruim toegepaste vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt dan namelijk vervangen door een strenge regeling die enkel de zeer oude klassieker vrijstelt van MRB.

De nieuwe afspraken met de oldtimerbranche regelen een vrijstelling van de MRB voor alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. Het betreft benzine-, diesel- en LPG-oldtimers, motorfietsen, bussen, vrachtauto’s en kampeerauto’s.

Overgangsregeling

Voor sommige auto’s geldt een kwarttarief in de MRB met een maximum van € 120 (€ 30 per kwartaal) mits er in de wintermaanden december, januari en februari niet van de openbare weg gebruik wordt gemaakt. De oldtimer-eigenaar die in aanmerking wil komen voor deze overgangsregeling moet in het bezit zijn van een benzineauto, motorfiets, bus of vrachtauto die op 1 januari 2014 ouder is dan 26 jaar, maar nog niet de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt (datum eerste toelating vanaf 1963 tot en met 1987).

Eigenaren van auto’s die op diesel lopen of voertuigen met een ingebouwde LPG-installatie betalen volgens de nieuwe regeling het normale MRB-tarief.

Let op!
De bovenstaande aanpassingen van de fiscale behandeling van de oldtimer in de MRB zijn nog niet definitief. Het is de bedoeling dat de aanpassingen worden opgenomen in het Belastingplan 2014.