Spring naar content

Cybercriminaliteit grootste gevaar transportsector

04 oktober 2017

Cybercriminaliteit is de grootste bedreiging ooit voor de logistieke sector, waarschuwt vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). Er komen steeds meer meldingen dat hackers het hebben voorzien op vrachtwagens, schepen, distributiesoftware, digitale vrachtbrieven en andere systemen.

Makkelijkere manipulatie met data

Zo legde ransomware eerder dit jaar de containerterminal van APM in Rotterdam plat. Arthur van Dijk is voorzitter van TLN, vindt het lastig om in te schatten op welke schaal het exact gebeurt: “In de logistiek zijn drie hoofdstromen: de goederen zelf, het vervoer ervan en vooral de data. Met daarnaast het geld. Omdat die data steeds belangrijker worden, kunnen die drie hoofdstromen makkelijker gemanipuleerd worden. Wereldwijd is data leidend om goederenstromen over de wereld te laten vloeien, en daarmee ook kwetsbaarder.”

Van Dijk ziet dat veel mkb-bedrijven slecht beveiligd zijn, waarbij sommige systemen soms ook onnodig met het internet verbonden zijn.

Tip:
Hoe veilig doet u online zaken? Vul de scan in en krijg advies op https://www.veiligzakelijkinternetten.nl/scan-1

‘Mkb-bedrijven hebben verantwoordelijkheid’

Bedrijven moeten serieus met data omgaan, vindt Van Dijk. “Je bezit niet alleen je eigen data, maar ook die van klanten. Daarmee heb je als bedrijf verantwoordelijkheid. Je klant kan je ook aansprakelijk stellen dat je niet de juiste veiligheidsmaatregelen hebt genomen.”

Slechte registratie

Transportverzekeraar TVM laat desgevraagd weten nog niet duidelijk te hebben hoe groot het probleem van cybercriminaliteit is. Dat zou komen doordat deze vorm van misdrijf slecht geregistreerd wordt in de transportsector. De verzekeraar denkt dat niet altijd de waarheid boven tafel komt over de daadwerkelijke oorzaak, omdat cybercrime knullig over kan komen.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit zegt dat cybercriminaliteit dé criminaliteit van de toekomst is. De stichting houdt er rekening mee dat de cybercrime-problemen in de toekomst groter worden. Er is volgens hen nog te weinig onderzoek gedaan om de problematiek goed in kaart te brengen.

Tip:
Wilt u meer lezen over cybercriminaliteit? Kijk dan op https://www.veiligondernemenbeginthier.nl/cybercriminaliteit/