Spring naar content

Catalogusprijs blijft de maatstaf voor bijtelling

21 december 2016

Als u met een bijtelling te maken heeft omdat u rijdt in een auto van de zaak, dan wordt deze bijtelling al jaren berekend over de catalogusprijs van deze auto. Een beroep op het toepassen van de bijtelling over een lagere waarde is onlangs door de Hoge Raad afgewezen.

De zaak bij de Hoge Raad draaide om de waarde van de auto waarover de bijtelling berekend moet worden. Getracht werd om de bijtelling over de werkelijke (lagere) aankoopprijs te laten berekenen in plaats van over de in de wet vastgelegde catalogusprijs. Eerder al had de Rechtbank beslist dat de bijtelling berekend moet worden over de catalogusprijs en niet over de lagere werkelijke aankoopprijs. De Hoge Raad is zonder nadere motivering meegegaan in dit oordeel en heeft het beroep in cassatie afgewezen.

Tip:
U hoeft niet altijd de bijtelling toe te passen over de cataloguswaarde. Is de auto meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen dan wordt de bijtelling berekend over de waarde in het economische verkeer (die een stuk lager kan zijn dan de cataloguswaarde). Houd er wel rekening mee dat in deze gevallen de standaardbijtelling 35% bedraagt in plaats van de 25% die geldt voor jongere auto’s.