Spring naar content

Btw-teruggaaf ook mogelijk op ander bankrekeningnummer

12 september 2014

Wilt u als ondernemer uw btw-teruggaaf door de Belastingdienst laten uitbetalen op een rekeningnummer dat niet op uw naam staat, dan is dat mogelijk. U moet hiervoor wel een verzoek indienen.

Eenbankrekeningmaatregel

Sinds 1 december 2013 geldt een tenaamstellingsverplichting, wat inhoudt dat de Belastingdienst belastingteruggaven en toeslagen uitsluitend uitbetaalt op het bankrekeningnummer dat op naam staat van degene die recht heeft op de teruggaaf of de toeslag. Deze eenbankrekeningmaatregel ziet ook op de omzetbelasting en zorgt daarmee voor extra administratieve lasten en onbedoelde problemen voor het bedrijfsleven.

Vanaf 1 januari 2015 vervalt daarom de verplichting dat uw btw-teruggaaf alleen op uw rekeningnummer kan worden uitbetaald. De Belastingdienst mag deze teruggaaf dus ook uitbetalen op een ander bankrekeningnummer, zoals bijvoorbeeld het rekeningnummer van een gelieerde vennootschap.

Verzoek uitbetaling

Vanaf 9 september is het echter al mogelijk dat u de btw-teruggaaf door de Belastingdienst laat uitbetalen op een ander bankrekeningnummer dan die van uzelf. U moet hiervoor wel een verzoek indienen en voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U dient een schriftelijk verzoek in bij het competente kantoor van de Belastingdienst om aanwijzing van een bankrekening op naam van een derde.
  • Bij het verzoek voegt u een verklaring waarin u aangeeft op welke bankrekening de omzetbelastingteruggave moet worden uitbetaald en op wiens naam die bankrekening staat.
  • U doet in het verzoek afstand van uw recht op een beroep op niet bevrijdende betaling.  

Tip:
Uw verzoek om de btw-teruggaaf uit te laten betalen op het rekeningnummer van een ander kunt u indienen bij uw Belastingkantoor. Uw (fiscale) accountmanager kan u hiermee van dienst zijn. Wordt de btw-teruggaaf al uitbetaald op een rekeningnummer dat niet op uw naam staat en is dit correct, dan hoeft u uiteraard geen verzoek te doen.