Alleen verder of toch samenwerking?
21 oktober 2016
Als ondernemer heeft u de mogelijkheid uw bedrijf op verschillende manieren uit te oefenen. De meest bekende zijn de eenmanszaak, de maatschap of vof, en de bv. Welke rechtsvorm u kiest, wordt onder meer bepaald door de fiscale aspecten. Maar ook de behoefte aan samenwerking speelt vaak een rol.
Voordelen samenwerkingsverband
Als ‘Einzelgänger’ loop je vaak tegen problemen aan waar je als samenwerkingsverband veel minder last van hebt. Bijvoorbeeld de financieringskosten die een bank in rekening brengt hangen direct samen met het te lopen risico en die zijn bij een collectief van samenwerkende partijen veelal een stuk kleiner. Ook kan een collectief veel eenvoudiger inkoopkortingen bedingen, omdat er nu eenmaal een grotere afzet tegenover staat waar de leverancier weer blij van wordt.
Vormen van samenwerking
Samenwerkingsverbanden vinden we terug in de maatschap, de vof en de bv. De laatste vorm heeft als voordeel dat in beginsel het privékapitaal veilig is, al zijn er banken die eisen dat de aandeelhouder ook in privé meetekent. Daar waar meerdere partijen in het spel zijn is die behoefte er al minder, of kan de aansprakelijkheid beperkt worden tot een inbreng en borg in privé.
Let op!
Samenwerkingsverbanden zijn er zowel horizontaal als vertikaal. In het eerste geval voeren de aandeelhouders vrijwel dezelfde activiteit uit. Men kan sneller groeien, makkelijker investeren en de risico’s beter spreiden. Een misser betekent dan niet gelijk het failliet van het geheel, daar waar dit voor de eenmanszaak wel het gevolg zou kunnen zijn. Bij verticale samenwerkingsverbanden proberen ondernemers binnen een keten er samen beter van te worden. De gegarandeerde afzet van de ene ondernemer betekent gegarandeerde inkoop en kwaliteit voor de ander, aangezien men samen naar een maximaal resultaat streeft.
Fiscale aspecten
Grotere samenwerkingsverbanden hebben veelal de vorm van een bv. Hierbij is met name van belang dat over de winst slechts 20% tot 25% belasting wordt betaald en dat pas bij uitdeling aan de aandeelhouders aanvullende heffing plaatsvindt.
Tip
Dit kapitaal kunt u dus onbelast in kas houden en eventueel ook besteden aan toekomstige investeringen. Bij de eenmanszaak, de maatschap en de vof moet u wel direct over de behaalde winst met de fiscus aftikken, ook als u het geld weer in uw bedrijf investeert.
Welke vorm van samenwerking in uw situatie past, bespreken wij graag met u.